Voedingswijzer

 

In de overzichten op deze pagina staan de richtlijnen voor het voeren van Skinners, uiteraard is iedere hond verschillend en is het aan te raden om voor uw eigen hond goed te kijken wat de hond(en) nodig heeft. Uiteraard kunt u altijd contact met ons opnemen voor advies. Hetzij via de website of in de winkel in Nieuw-Roden

Voedselallergie

 

Voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde componenten in het voer: de allergenen. Dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen krijgen daardoor huidklachten (jeuk en ontsteking) of maag/darmklachten (braken, diarree, winderigheid). Honden met huidklachten door voedselallergie krijgen jeuk. De hoeveelheid jeuk varieert van matig tot heftig. Door krabben, bijten en likken kunnen de huidklachten verergeren. Vaak worden de problemen ook nog gecompliceerd door een ontsteking met bacteriën en gisten: een microbiële huidontsteking. Met behulp van een eliminatiedieet kunnen we vaststellen of een hond voedselallergie heeft. Als het zeker is dat een hond voedselallergie heeft, moet hij de rest van zijn leven een passend onderhoudsvoer krijgen.

Het verschil tussen voedselallergie en voedselovergevoeligheid

 

Voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor abnormale reacties op bestanddelen in het voer. Hieronder vallen zowel allergische reacties (voedselallergie) als niet-allergische reacties (voedselintolerantie).

Deze twee typen reacties kunnen dezelfde klachten veroorzaken en zijn in de praktijk niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Hoewel het bij honden waarschijnlijk in het grootste deel van de gevallen om een allergische reactie gaat, kunnen we dat niet echt bewijzen. Daarom spreken we bij ongewenste reacties op voedselbestanddelen liever van voedselovergevoeligheid. In praktijk worden de termen voedselovergevoeligheid en voedselallergie echter vaak door elkaar gebruikt.
 

Waardoor ontstaat voedselallergie

 

Voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde bestanddelen in het voer. De stoffen die deze overgevoeligheidsreactie kunnen opwekken heten allergenen.

Allergenen zijn meestal algemene basisbestanddelen van diervoeders. Uit onderzoeken is gebleken dat honden het meest gevoelig zijn voor rundvlees, zuivelproducten, soja, kippenvlees, maïs en eieren. Deze allergenen blijven na het invriezen, verwerken en koken nog steeds immunologisch actief. Voor gevoelige dieren zijn maar weinig allergenen nodig om een reactie op te wekken. De allergenen worden door de darmwand opgenomen en komen dan in contact met het immuunsysteem. Bij dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen komen daardoor bepaalde stoffen vrij die huidklachten (jeuk en ontsteking) of maag/darmklachten (braken, diarree, winderigheid) veroorzaken.

Deze lijst van meest voorkomende voedselallergenen bij de hond is tot stand gekomen door analyse van onderzoeksgegevens van de laatste 10 jaar, uit Europa, de VS, Japan en Australië, over 330 honden met voedselallergie

Welke klachten krijgt een hond van voedselallergie

 

Honden met huidklachten door voedselallergie krijgen jeuk. De hoeveelheid jeuk varieert van matig tot heftig. Door krabben, bijten en likken kunnen de huidklachten verergeren. Vaak worden de problemen ook nog gecompliceerd door een ontsteking met bacteriën en gisten: een microbiële huidontsteking.

De klachten komen het meest voor op de poten, de oksels, de liezen, rond de anus, de romp en de oren, maar kunnen in principe overal op het lichaam voorkomen. Soms is een steeds terugkerende oorontsteking het enige probleem.  Bij 15% van de dieren met huidklachten kunnen daarnaast maag-darmklachten optreden.

Voedsel(bestanddelen) die afwijkende voedselreacties veroorzaken bij honden

%

Rund

32,4

Zuivel

17,9

Kip

15,2

Tarwe

12,7

Kippenei

7,3

Soja

5,5

Lam

4,9

Varken

4,3

Vis

3,6

Maïs

3,0

Kalkoen

1,8

Rijst

1,5

Eend

0,6